Programma 2018

Zondag 15 april, om 16 uur:   Karin Strobos en Else Sterk, zang en piano

Als het op zang aan komt, kunt u van ons altijd wat speciaals verwachten. We openen het nieuwe concertseizoen met mezzosopraan Karin Strobos en pianiste Else Sterk. Het blijft toch bijzonder dat een sterzangeres die bezig is om in het betere opera repertoire een wereldpositie te veroveren, de moeite neemt om bij ons een recital te geven. Dat ligt aan de sympathieke sfeer van ons podium, zo geven zij aan. Het programma voert u mee van het subtiele impressionisme van Ravel, via bekende Franse aria’s naar de warmbloedige Spaanse muziek van Montsalvatge, en besluit met virtuositeit uit de Italiaanse opera.

 

Zondag 27 mei, om 16 uur:   Johan Keus, gitaar en viool

Johan Keus is een veelzijdig muzikant die gitaar, basgitaar, percussie en nog veel meer instrumenten bespeelt. Samen met regionale bekenden Jannie Brandsma (leadzang), Bouba Keita (leadzang, percussie, balafoon en ngoni) en Wytze van der Meer (zang, basgitaar en percussie) zal een ‘licht versterkt’ programma worden uitgevoerd met een jazzy karakter. Na dit middagconcert gaan we, onder het genot van hapje en drankje, afscheid nemen van Johan Heegsma als nestor en bestuurslid van Muziek aan de Luts. Johan Keus zal er in zijn concert op muzikale wijze aandacht aan besteden.

 

Zondag 10 juni, om 16 uur:   Klassiek Collectief, hobo, klarinet, fagot, hoorns en contrabas

Het Klassiek Collectief is een samenwerkingsverband van veel (semi)professionele musici waaruit per concert het passende ensemble wordt samengesteld. Voor de zeven delen tellende Gran Partita van Mozart die zij op 10 juni uitvoeren zijn naast één contrabassist maar liefst acht houtblazers (hobo, klarinet, bassethoorn en fagot in dubbele bezetting) en vier hoornisten nodig. Een vol podium dus, kamermuziek op zijn breedst. In de film Amadeus brengt dit stuk Mozarts concurrent Antonio Salieri geheel in vervoering. Hij verzucht daarbij: “It seemed to me that I was hearing the voice of God”. En de beste plek om die eens te horen is natuurlijk It Breahûs in Balk.

 

Vrijdag 13 juli, om 20.30 uur:   Jacqueline en Bart Bakker, dwarsfluit en piano

Voor de liefhebbers van romantiek vliegen we een paar oude bekenden in. Pianiste Jacqueline Hehakaya had een bloeiende pianopraktijk in Lemmer en haar man, fluitist en pianist Bart Bakker gaf les in Emmeloord. Nu wonen ze in Spanje en dat is met name voor Bart een inspirerende omgeving om meer te componeren. Niet alleen fluitmethode boeken, met eigen werk, maar ook respectabele concertstukken vinden hun weg in de professionele muziekpraktijk. Na stukken van Beethoven, Fauré en Schubert krijgen we dan ook de première van de Romance & Rondo Fantasia van Bakker, in de stijl van Chopin. Van vroeg- tot hoogromantiek dus.

 

Vrijdag 17 augustus, om 20.30 uur:   Liuwe Tamminga, orgel

Liuwe Tamminga, die oorspronkelijk uit Hemelum komt, is nu organist in Bologna, Italië. Een kenner van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16e en 17e eeuw, die wereldwijd gevraagd wordt, maar gelukkig ook wel even tijd heeft om in het vaderland een rondje te maken. De vrijdagavond voordat Tamminga in rap tempo ‘De Friesche Elf Stedentocht op orgel’ uitvoert, komt hij eerst eens rustig inspelen op het Lohman orgel in It Breahûs in Balk. Wat hij daar gaat spelen is nog niet bekend, maar bij Muziek aan de Luts kunt u in een keer de mooiste stukken horen waarvoor u een dag later stad en land moet afreizen.

 

Zondag 26 augustus, om 16 uur:   TIHMS, internationaal talent

Muziek aan de Luts werkt ieder jaar samen met The International Holland Music Sessions in Bergen Noord-Holland. Daar krijgt een keur aan internationaal talent masterclasses aangeboden en het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar natuurlijk bij. Het levert ons een speciaal concert op met jong talent, dat kwalitatief zeker niet onder doet voor de rest van het programma. Wat het gaat worden blijft weer even een verrassing, maar om zoveel mogelijk talent een kans te geven zal dit programma wat langer duren dan u van ons gewend bent en het enige met een pauze zijn. Een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te spreken, zo na de zomervakantie op zondag 26 augustus. We serveren er graag een drankje bij volgens de vertrouwde formule: u betaalt via het collectemandje.

 

Vrijdag 21 september, om 20.30 uur:   Olga Vocal Ensemble, vocaal

Wat hen bindt is een brede internationale ervaring met zang. Waar ze zich niet aan binden zijn conventies. Een Amerikaan, twee Nederlanders, een IJslander en een Rus vormen samen een ensemble dat met louter mannenstemmen elke vocale muziek van de afgelopen 1.000 jaar op een originele wijze doet herleven. Om hun steentje aan het genderdebat bij te dragen komen ze dit jaar met It’s a Woman’s World. Een ontdekkingsreis door allerlei muziekstijlen met feministische thema’s. Iconische artiesten van de middeleeuwse Hildegard von Bingen tot Beyoncé anno nu, worden aangevuld met nog vier componistes, om de vrouwelijke benadering én de benadering van vrouwelijkheid te laten horen.

 

Vrijdag 12 oktober, om 20.30 uur:   Anneke Hoekman en Tim Veldman, blokfluit en piano

We eindigen onze serie met een mooie combinatie van oud en nieuw. Wie dacht dat de blokfluit zijn hoogtijdagen achter zich heeft liggen, kan in dit concert van het tegendeel worden overtuigd. De blokfluit floreerde al in de Barok, maar dat weerhoudt Anneke Hoekman er niet van om samen met pianist Tim Veldman ons te laten horen dat de combinatie blokfluit en piano toekomst heeft. Voor 1950 is hiervoor maar weinig repertoire geschreven, maar hedendaagse componisten zien wel degelijk nieuwe mogelijkheden. Niet alleen avant-gardistisch, maar ook heerlijk in het gehoor liggende melodieën en jazzy klanken. Naast spannende improvisaties staan op het programma onder meer twee sonates van Hans Ulrich Staeps en Gordon Jacob, die beiden de kunst verstaan om de nazomer te verklanken.

 

 

November     Educatief project, vervolg op 2017, kamermuziek in de regio