Programma 2018

 

Zondag 26 augustus, om 16 uur:   Minona String Quartet

Muziek aan de Luts werkt ieder jaar samen met The International Holland Music Sessions in Bergen Noord-Holland. Daar krijgt een keur aan internationaal talent masterclasses aangeboden en het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar natuurlijk bij. Het levert ons een speciaal concert op met jong talent, dat kwalitatief zeker niet onder doet voor de rest van het programma. Dit jaar is het een Hongaars strijkkwartet geworden, het Minona String Quartet. Een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te spreken, zo na de zomervakantie op zondag 26 augustus. We serveren er graag een drankje bij volgens de vertrouwde formule: u betaalt via het collectemandje.

Het programma:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Strijkkwartet nr. 15 in d kl. t., KV 421
– Allegro, Andante,  Menuetto – Allegretto, Allegretto ma non troppo

Franz Schubert (1797-1828) – Strijkkwartet nr. 13 in a kl. t., D 804

pauze

Antonín Dvořák (1841-1904) – Strijkkwartet nr. 12 in F gr. t., opus 96
– Allegro ma non troppo, Lento, Molto vivace, Finale. Vivace ma non troppo

 

Vrijdag 21 september, om 20.30 uur:   Olga Vocal Ensemble, vocaal

Wat hen bindt is een brede internationale ervaring met zang. Waar ze zich niet aan binden zijn conventies. Een Amerikaan, twee Nederlanders, een IJslander en een Rus vormen samen een ensemble dat met louter mannenstemmen elke vocale muziek van de afgelopen 1.000 jaar op een originele wijze doet herleven. Om hun steentje aan het genderdebat bij te dragen komen ze dit jaar met It’s a Woman’s World. Een ontdekkingsreis door allerlei muziekstijlen met feministische thema’s. Iconische artiesten van de middeleeuwse Hildegard von Bingen tot Beyoncé anno nu, worden aangevuld met nog vier componistes, om de vrouwelijke benadering én de benadering van vrouwelijkheid te laten horen.

 

Vrijdag 12 oktober, om 20.30 uur:   Anneke Hoekman en Tim Veldman, blokfluit en piano

We eindigen onze serie met een mooie combinatie van oud en nieuw. Wie dacht dat de blokfluit zijn hoogtijdagen achter zich heeft liggen, kan in dit concert van het tegendeel worden overtuigd. De blokfluit floreerde al in de Barok, maar dat weerhoudt Anneke Hoekman er niet van om samen met pianist Tim Veldman ons te laten horen dat de combinatie blokfluit en piano toekomst heeft. Voor 1950 is hiervoor maar weinig repertoire geschreven, maar hedendaagse componisten zien wel degelijk nieuwe mogelijkheden. Niet alleen avant-gardistisch, maar ook heerlijk in het gehoor liggende melodieën en jazzy klanken. Naast spannende improvisaties staan op het programma onder meer twee sonates van Hans Ulrich Staeps en Gordon Jacob, die beiden de kunst verstaan om de nazomer te verklanken.

 

 

November     Educatief project, vervolg op 2017, kamermuziek in de regio