Programma 2021

Ivm het corona-pandemie  hebben wij besloten om dit seizoen in april en mei geen concerten te organiseren. Onder voorbehoud van mogelijke overheidsmaatregelen staan nu de volgende concerten op het programma. Het is mogelijk dat deze worden geannuleerd. In ieder geval zijn speciale  Corona-maatregelen van toepassing, zoals verplichte mondkapjes en  plaatsing op 1,5m afstand.

Vrijdag 11 juni  20:30 uur                  Harpisten Duo Dyade

Colet Nierop en Marije Vijselaar willen als ‘harpduo’ het publiek kennis laten maken met de grootsheid en rijkdom aan klankkleuren van de harp en daarmee duidelijk maken dat de harp meer is dan louter een begeleidingsinstrument dat bij velen vooral bekend is als dat instrument dat zo nu en dan heel even solistisch te horen is in het orkest.
Zowel de pedaalharp als de Keltische harp worden ingezet om een programma genaamd ‘Sketches of Spain & French Impressions’ te brengen. Denk daarbij aan delen uit Carmen van Bizet en Ma mère l’Oye van Ravel. Maar ook Tournier, Albeniz, Andrès en Granados komen langs.           

Vrijdag 25 juni  20:30 uur                   BRISK blokfluitkwartet

BRISK betekent levendig en wakker. “De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit”, aldus een recensent. Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij werken er al sinds 1986 aan om de blokfluit als eigentijds instrument op de concertpodia te brengen. En dat lukt heel aardig. Hun enorme verzameling blokfluiten klonken op talloze podia en festivals van naam in vele Europese landen, Bolivia, Canada en de VS. Daarnaast radio en tv-opnamen, meer dan tien alom geprezen cd’s en een stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds. Met een gedurfde programmering van oude en hedendaagse muziek verkent het ensemble de grenzen van het repertoire. Op het programma wordt hedendaagse muziek van Spaanse en Portugese bodem afgewisseld met muziek uit de barok.

Vrijdag 16 juli  20:30 uur                    Palle Jörgensen en Roel Praas

Qua zang hebben we dit jaar een mooi recital met klassieke liederen. De Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen woont het grootste deel van zijn leven in Nederland en vormt al ruim 15 jaar een vast duo met pianist Roel Praas. Palle en Roel brengen een recital met liederen van John Ireland (Songs of a Wayfarer), Johannes Brahms (Wir wandelten) en Ralph Vaughan Williams (Songs of Travel) afgewisseld met piano soli van Sergei Rachmaninov en York Bowen. Kortom, een programma dat geheel in het teken staat van wandelen en reizen en past in het seizoen.

Zondag 15 augustus  16:00 uur           TIHMS                                    

TIHMS Altijd verrassend

Muziek aan de Luts werkt ieder jaar samen met The International Holland Music Sessions in Bergen, Noord-Holland. Daar krijgt een keur aan internationaal talent masterclasses aangeboden en het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar al jaren bij. Het levert ons altijd een speciaal concert op met jong talent. Wie het dit jaar gaan worden is nog niet bekend, behalve dan dat het om een strijkkwartet gaat. Dit programma zal wat langer duren dan u van ons gewend bent en daarom een pauze hebben waarin we u een hapje en een drankje aanbieden. Een mooie gelegenheid om elkaar als publiek en vrienden van Muziek aan de Luts weer eens te spreken.

Vrijdag 10 september  20:30 uur       Apollo Ensemble       

Het Apollo Ensemble neemt deze keer de gedaante aan van een barok trio. Met David Rabinovich op de viool, Thomas Oltheten op fagot en dulciaan en Marion Boshuizen aan het klavecimbel en het eigen kistorgel. Het programma heet ‘Italië in volle bloei’ en biedt muziek uit de vroegbarok (17e eeuw) en de hoogbarok (18e eeuw). Oude werken dus, van Ortiz en Fontana, die wordt gezien als de uitvinder van de kamersonate. En minder oude werken van Vivaldi, Veracini en Galuppi. Maar ook een werk van Händel die een vier jaar lange studiereis maakte door Italië. Zo krijgt men een mooi beeld van de vele ontwikkelingen in die tijd, zoals de ontwikkeling van de sonatevorm en de emancipatie van de viool.

Vrijdag 1 oktober  20:30 uur     Leo van Doeselaar                

Om het seizoen waardig af te sluiten komt Leo van Doeselaar, professor aan de Universität der Künste in Berlijn, titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam, de Leidse Pieterskerk en van de Martinikerk te Groningen. Deze organist, pianist, fortepianist en liedbegeleider, een veelzijdig toetsenist die op elk beroemd orgel welkom is, komt ook graag op het Lohman orgel in It Breahûs spelen. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging zal het thema van dit concert niet verbazen: Bach door de bril van anderen. Muziek van Bach, door anderen (tijdgenoten en huidige generatie organisten) aangepast aan orgel. Bijvoorbeeld een bewerking van de Chaconne voor viool solo door Gustav Leonhardt bewerkt voor klavecimbel en door van Doeselaar weer verder aangepast voor orgel.