Programma 2019

Alle concerten worden gehouden in It Breahûs aan de Van Swinderenstraat 6 te Balk

vrijdag 7 juni    20.30 uur                    Guitar Connection   Gitaar

Vraag iemand waar de meeste gitaarmuziek vandaan komt en menigeen zal denken dat die uit Spanje komt. Maar Italië heeft minstens een net zo rijke gitaargeschiedenis!     In Connecting Italian Music leggen Daniël Antonie en Ger Oosterhaven de connectie tussen opera en filmmuziek aan de hand van werken van de grootste (gitaar)componisten van Italië. Met de beeldende werken van Giuliani, Castelnuovo-Tedesco en Einaudi nemen zij ons mee door de geschiedenis van de Italiaanse muziek.

vrijdag 28 juni  20.30 uur                   Wytske Holtrop        Cello

De cello heeft dit jaar een prominente plaats in ons programma. Terecht, want het is een veelzijdig instrument. Wie denkt dat de cello alleen maar bedoeld is om te begeleiden kan zich laten verrassen door Wytske Holtrop. Deze jonge celliste heeft vorig jaar cum laude haar master gehaald aan het Haute École de Musique de Genève waar ze bij François Guye studeerde. En hoewel ze op alle fronten indruk heeft gemaakt met prijzen, laat ze bij Muziek aan de Luts horen dat ze het ook zonder orkest, strijkkwartet of piano kan. Haar programma begint met Bach en stoot dan direct door naar het hedendaagse repertoire voor cello solo.

vrijdag 12 juli   20.30 uur                    Ivan Nogueira            Cello en accordeon

Accordeon en Cello, waarom ook niet? Twee instrumenten die men niet zo snel met elkaar associeert en daarom des te nieuwsgieriger maken. Accordeonist Helena Sousa en cellist Ivan Nogueira ontdekten dat hun instrumenten elkaar zeer goed aanvullen en besloten de mogelijkheden te onderzoeken. De naam BlueMoon verwijst naar de gebeurtenis dat het in dezelfde maand twee maal volle maan is: zeldzaam, maar niet geheel ongebruikelijk.

De hedendaagse componisten Hölszky en Gubaidulina bleken ook al pasklaar repertoire voor deze combinatie te hebben. Maar ze spelen ook zelf gemaakte arrangementen van muziek van Bach, Schubert en de Spaanse componisten Cassadó en de Falla.

zondag 11 augustus  16.00 uur         TIHMS                           Strijkers

Muziek aan de Luts werkt ieder jaar samen met The International Holland Music Sessions in Bergen Noord Holland. Daar krijgt een keur aan internationaal talent masterclasses aangeboden en het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar al jaren bij. Het levert ons een speciaal concert op met jong talent, dat kwalitatief zeker niet onder doet voor de rest van het programma. Wie het gaan worden weten we nog niet, behalve dan dat het waarschijnlijk om strijkers gaat.

Dit programma zal wat langer duren dan u van ons gewend bent en zal het enige met een pauze zijn. Een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te spreken en vast plannen te maken voor onze eigen kamermuziekdag voor amateurs, zie achterzijde van deze folder.

vrijdag 23 augustus  20.30 uur         Arjen Leistra              Orgel

Voor het jaarlijkse orgelconcert hebben we ook deze keer weer een organist met internationale faam en ervaring weten te strikken: Arjen Leistra, vaste organist in de Grote kerk te Schiedam. Ons Lohman-orgel is kennelijk een interessante afwisseling tussen het enorme drie-klaviersorgel aldaar en het kistorgel bij hem thuis. Zoals organisten eigen is zal hij pas in een laat stadium beslissen wat te spelen. Zijn gedachten gaan uit naar Mozart, Mendelssohn en nog een componist met een M: Matter of Manneke. Orgelmuziek uit de 18e, 19e en 20e eeuw dus.

vrijdag 13 september  20.30 uur      Colori Ensemble       Fluit, Hobo, Marimba en piano

Fluit (Rianne Jongsma), hobo (Wilma Jongsma), marimba (Arjan Jongsma) en piano (Jochem le Cointre). Ook geen alledaagse combinatie. Dat blijkt wel uit het feit dat de naam van het ensemble verwijst naar de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg, dat het eerste werk voor deze bezetting is. Inmiddels hebben ook Peter Visser en Sipke Hoekstra werken aan het Colori Ensemble opgedragen. Naast dit hedendaagse repertoire speelt het ensemble ook arrangementen van werken van Grieg, Rachmaninov en Ravel.

vrijdag 4 oktober  20.30 uur             Ensemble Odysse     Kamermuziek

We sluiten het jaar af met een ensemble dat zichzelf als een van de jongste exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland ziet. Zij brengen ons “In Freundschaft” en dat betreft J.S. Bach en zijn Duitse tijdgenoten. Mooi dat onze locatie ook een tijdgenoot van Bach was, dat past goed bij hun streven naar een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk om zoveel mogelijk de originele klank terug te vinden. In het programma met feestelijke ouvertures en virtuoze concerten wisselen de leden elkaar als solisten af: Eva Saladin (viool), Georg Fritz (hobo), Andrea Friggi (klavecimbel) en Anna Stegmann (blokfluit).