Programma 2022

Voor de 24ste keer presenteert het bestuur van de Stichting Muziek aan de Luts u weer een mooie reeks concerten. De concerten duren gewoonlijk een uur (zonder pauze) en vinden plaats in It Breahûs te Balk, het culturele centrum van Gaasterland. De concerten zijn vrij toegankelijk, er is geen kaartverkoop. Na afloop is er een collecte.

Zondag 10 april 16.00 uur Sarah Kapustin (viool) en Roeland Jagers (altviool)

Sarah Kapustin en Roeland Jagers
(Fotografie Ferdi Celik)

Sarah en Roeland spelen al sinds 2008 veelvuldig samen. Aanvankelijk gedurende acht intensieve jaren als resp. primarius en altviolist van het Rubens Quartet, dat talloze concerten gaf over de hele wereld – en daarna sinds 2016 als kernleden van het nieuw opgerichte Rubens Consort, een flexibel kamermuziekcollectief. In de dertien jaren van hun muzikale verbintenis hebben de musici een zeer herkenbare eigen stijl ontwikkeld; samenspelen is voor hen een tweede natuur geworden. Los daarvan hebben ze ieder afzonderlijk hun sporen in het internationale kamermuziekveld ruimschoots verdiend.
Het relatief beperkte repertoire voor viool en altviool heeft voor Sarah en Roeland altijd een dierbare plek ingenomen. Specifiek voor deze avond hebben zij gekozen voor onterecht onderbelicht repertoire van beroemde componisten, als Josquin des Prez, Martinu, Bach en Mozart, alsmede nieuw werk van T. Beijer die in 2021 “40 variations on the name Sarah” gecomponeerd heeft.

Vrijdag 13 mei 20:30 uur                Jochem Schuurman, orgel

Jochem Schuurman

Ook dit jaar weer een organist die zijn weg weet in het internationale orgelgebeuren. Zijn vaardigheden heeft hij bij veel gerenommeerde docenten opgedaan en dat heeft hem al evenzovele successen gebracht op diverse concoursen door heel Europa.

Jochem Schuurman is titulair organist van de Martinikerk te Franeker. Naast soloconcerten treed hij ook op als begeleider van andere musici en is bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Zoals we gewend zijn van organisten zal pas op het laatste moment het programma bekend zijn, maar we mogen alvast de componisten Bach, Krebs, Kittel en Mozart noemen.

Vrijdag 3 juni mei  20:30 uur                  Harpisten Duo Dyade

Colet Nierop en Marije Vijselaar willen als ‘harpduo’ het publiek kennis laten maken met de grootsheid en rijkdom aan klankkleuren van de harp en daarmee duidelijk maken dat de harp meer is dan louter een begeleidingsinstrument dat bij velen vooral bekend is als het instrument dat zo nu en dan heel even solistisch te horen is in een orkest.
Zowel de pedaalharp als de Keltische harp worden ingezet om een programma genaamd ‘Sketches of Spain & French Impressions’ te brengen. Denk daarbij aan delen uit Carmen van Bizet en Ma mère l’Oye van Ravel. Maar ook Tournier, Albeniz, Andrès en Granados komen langs.

Vrijdag 24 juni  20:30 uur BRISK blokfluitkwartet: Four in One

BRISK betekent levendig en wakker. “De genadeklap voor het imago van braafheid van de blokfluit”, aldus een recensent. Marjan Banis, Susanna Borsch, Bert Honig en Alide Verheij werken er al sinds 1986 aan om de blokfluit als eigentijds instrument op de concertpodia te brengen. Hun enorme verzameling blokfluiten klonk op talloze podia en festivals van naam in vele Europese landen, Bolivia, Canada en de VS. Daarnaast maakten zij tal van radio en tv-opnames en meer dan tien alom geprezen cd’s en ontvingen zij een stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het te spelen programma is ‘Four in one’ genoemd, impliciet verwijzend naar canons die in verschillende vormen de rode draad vormen. Het komt allemaal voorbij: een Fuga van Dufay, een Caccia van Toek Numan, een Catch van Willem Wander van Nieuwkerk, canons van Palestrina, Scriabin en Robert Zuidam. En naast de nodige Bach ook het 90ste stuk dat speciaal voor BRISK geschreven werd door Celia Swart.

Brisk

De pers over dit programma:
“Een uiterst levendig geheel dat een betoverende uitwerking heeft, een exquise staalkaart van wat de blokfluit in zijn verschillende gedaanten vermag.” Opus Klassiek

Vrijdag 15 juli  20:30 uur                    Palle Jørgensen en Roel Praas: Liederen

Palle Jørgensen en Roel Praas

Qua zang hebben we dit jaar een mooi recital met klassieke liederen. De Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen woont het grootste deel van zijn leven in Nederland en vormt al ruim 15 jaar een vast duo met pianist Roel Praas. Palle en Roel brengen een recital met liederen van John Ireland (Songs of a Wayfarer), Johannes Brahms (Wir wandelten) en Ralph Vaughan Williams (Songs of Travel) afgewisseld met piano soli van Sergei Rachmaninov en York Bowen. Kortom, een programma dat geheel in het teken staat van wandelen en reizen.

Zondag 14 augustus  16:00 uur           International Holland Music Sessions

TIHMS Altijd verrassend

Muziek aan de Luts werkt ieder jaar samen met The International Holland Music Sessions in Bergen, Noord-Holland. Daar krijgt een keur aan internationaal talent masterclasses aangeboden en het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar al jaren bij. Het levert ons altijd een speciaal concert op met jong talent. Wie het gaan worden is nog niet bekend, behalve dan dat het om een strijkkwartet gaat. Dit programma zal wat langer duren dan u van ons gewend bent en daarom een pauze hebben waarin we u een hapje en een drankje aanbieden. Een mooie gelegenheid om elkaar als publiek en vrienden van Muziek aan de Luts weer eens te spreken.

Vrijdag 9 september 20:30 uur             Duo Silencio

Duo Silencio

“Woorden schieten tekort…….”
Hoe vaak is het u niet overkomen? Géén woorden kunnen vinden om uw gevoel uit te drukken. Felix Mendelssohn schreef aan een dierbare vriend:

“Mensen klagen vaak dat muziek zo dubbelzinnig is, maar dat woorden door iedereen begrepen worden. Bij mij is het precies omgekeerd. Woorden lijken mij zo dubbelzinnig, zo vaag, zo gemakkelijk te misvatten in vergelijking met echte muziek, die de ziel met duizend dingen beter dan woorden vult.”

Kortom, in dit programma laten pianiste Natalja Korobanjko en saxofonist Christiaan van der Weij het geschreven woord voor wat het is en spelen ze liederen voor u zoals u ze nog nooit heeft gehoord.