Programma 2021

De volgende concerten staan dit seizoen nog op het programma. Onder voorbehoud van mogelijke aanscherpingen van de Corona-maatregelen gaan deze concerten door met in achtneming van 1,5 m afstand en het invullen van een contactformulier. 

Zondag 15 augustus IHMS 
15.00 – 16.00 uur: concert 1
17.00 – 18.00 uur: concert 2                            

Rust en plezier in chaotische tijden

Gulikers Duo

Met een programma dat zich laat beluisteren als een enerverende achtbaan biedt het Gulikers Duo door de uiteindelijke overeenkomsten tussen componisten als Battisti, Glière, Kodály en Widmann een weldadige rust.

Het Gulikers Duo is een van de jongste Nederlandse troeven in het genre van het strijkduo. Violist Maxime Gulikers en celliste Charlotte Gulikers vonden elkaar als broer en zus in de muziek. Met spannende programma’s proberen ze een nieuw publiek voor het strijkduo te enthousiasmeren. En spannend is het programma zeker. Het is een achtbaan die gaat van Cirri naar Glière en via Kodály naar Widmann. Toch lijken uiteindelijk de rustgevende overeenkomsten tussen deze uiteenlopende componisten groter dan de verschillen. Een programma in It Breahûs te Balk dat rust en plezier biedt in chaotische tijden.

Muziek aan de Luts werkt al jaren samen met The International Holland Music Sessions (IHMS) in Bergen, Noord-Holland. IHMS biedt een keur aan internationaal talent masterclasses aan en een platform om op te treden. Het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar al jaren bij. Het levert ons altijd een speciaal concert op met jong talent. Wie het dit jaar gaan worden is nog niet bekend, behalve dan dat het om strijkers gaat. 

In verband met de beperkte ruimte in de kerk en de doorgaans grote belangstelling voor deze concerten is besloten het progamma van een uur twee maal ten gehore te laten brengen door het ensemble en wel van 15.00 – 16.00 uur en van 17.00 – 18.00 uur.

U kunt natuurlijk op de bonnefooi komen, maar de kans bestaat dan dat wij u moeten weigeren wegens plaatsgebrek. Het is beter als u zich van te voren aanmeld bij het secretariaat van Muziek aan de Luts: secretariaat@muziekaandeluts.nl. Vermeld in uw mail aan welk concert u de voorkeur geeft (concert1 van 15.00 uur of concert2 van 17.00 uur) en met hoeveel personen u komt.

Bij de ingang van de kerk zal u worden gevraagd een contactformulier in te vullen. Kom dus op tijd.

Vrijdag 10 september  20:30 uur       Apollo Ensemble       

Het Apollo Ensemble neemt deze keer de gedaante aan van een barok trio. Met David Rabinovich op de viool, Thomas Oltheten op fagot en dulciaan en Marion Boshuizen aan het klavecimbel en het eigen kistorgel. Het programma heet ‘Italië in volle bloei’ en biedt muziek uit de vroegbarok (17e eeuw) en de hoogbarok (18e eeuw). Oude werken dus, van Ortiz en Fontana, die wordt gezien als de uitvinder van de kamersonate. En minder oude werken van Vivaldi, Veracini en Galuppi. Maar ook een werk van Händel die een vier jaar lange studiereis maakte door Italië. Zo krijgt men een mooi beeld van de vele ontwikkelingen in die tijd, zoals de ontwikkeling van de sonatevorm en de emancipatie van de viool.

Vrijdag 24 september 20:30 uur     Leo van Doeselaar                

Om het seizoen waardig af te sluiten komt Leo van Doeselaar, professor aan de Universität der Künste in Berlijn, titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam, de Leidse Pieterskerk en van de Martinikerk te Groningen. Deze organist, pianist, fortepianist en liedbegeleider, een veelzijdig toetsenist die op elk beroemd orgel welkom is, komt ook graag op het Lohman orgel in It Breahûs spelen. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging zal het thema van dit concert niet verbazen: Bach door de bril van anderen. Muziek van Bach, door anderen (tijdgenoten en huidige generatie organisten) aangepast aan orgel. Bijvoorbeeld een bewerking van de Chaconne voor viool solo door Gustav Leonhardt bewerkt voor klavecimbel en door van Doeselaar weer verder aangepast voor orgel.

De volgende concerten werden dit seizoen geannuleerd:

  • Vrijdag 2 april: Sarah Kapustin en Roeland Jagers
  • Vrijdag 23 april: Christiaan van de Weij
  • Vrijdag 7 mei: Klassiek Collectief
  • Vrijdag 11 juni  20:30 uur: Harpisten Duo Dyade
  • Vrijdag 25 juni  20:30 uur: BRISK blokfluitkwartet
  • Vrijdag 16 juli  20:30 uur: Palle Jörgensen en Roel Praas

Alle ensembles hebben aangegeven het volgend seizoen weer graag mee te willen werken.