Programma 2023

Voor de 25ste keer presenteert het bestuur van de Stichting Muziek aan de Luts u weer een mooie reeks concerten. De concerten duren gewoonlijk een uur (zonder pauze) en vinden plaats in It Breahûs te Balk, het culturele centrum van Gaasterland. De toegang is gratis met een collecte na afloop, met een richtbedrag van 7,50 euro.
Na afloop van het concert is er een Meet & Greet waar u onder het genot van een glaasje met de musici en met elkaar kunt napraten over het concert.

Vrijdag 14 april, 20:00 uur
Blaasvaak Blaaskwintet

Blaasvaak (fluit, hobo, klarinet, hoorn, fagot) is in 2004 ontstaan uit het Fries Kamerorkest. Voor dit blaaskwintet vervult muziek meerdere functies. Beethoven meende dat je door naar mooie muziek te luisteren contact met het godenrijk kon maken. Wagner stelde zelfs dat goede muziek de luisteraar zou kunnen verlossen. De leden van Blaasvaak relativeren dat, met alle respect voor deze componisten: Muziek is ook gewoon vermaak. En waar strijkkwartetten vaak deftig zijn, voelt Blaasvaak zich ‘meer van de straat’.

Blaasvaak

Van beide walletjes laten zij u deze avond proeven: ‘klassieke’ werken van o.a. Schulz, Ibert en Zemlinsky. Maar ook ‘vermaak’ met arrangementen van tango’s, charleston en walsen.

Vrijdag 12 mei, 20:00 uur
Duo Heemsbergen en van Jaarsveld

Angélique Heemsbergen (piano) en Nicole van Jaarsveld (klarinet) hebben als doel het op jonge en sprankelende wijze uitvoeren van traditionele werken. Zij vormen ruim 15 jaar een duo en brachten een CD uit met werken van Brahms, Poulenc en Finzi. In deze muziek staat een gelijkwaardige rol voor piano en klarinet centraal.

Angélique en Nicole waren al te horen in Het Concertgebouw, De Oosterpoort Groningen en Tivoli Vredenburg, alsook live bij Viertakt Podium en Opium op Radio 4. Het duo is ook werkzaam voor de Stichting Muziek in Huis, die professionele kamermuziekconcerten in zorgcentra verzorgt.

Zij spelen hun programma Joie de vivre. Levendige, Franse muziek voor klarinet en piano van componisten als Camille Saint-Saëns en Francis Poulenc.

Vrijdag 2 juni, 20:00 uur 
Leeuwarder Madrigaalkoor

De muzikale leiding van het Leeuwarder Madrigaalkoor (LMK, 1994) is in handen van Broer Giesing en het koor bestaat uit drie sopranen, vier alten, vier tenoren en drie bassen.

Madrigaalkoor Leeuwarden

Een madrigaal is een Italiaanse seculiere vocale muziekvorm uit de 14e eeuw. In drie verschillende perioden van de muziekgeschiedenis komen we madrigalen tegen, in de middeleeuwse Italiaanse Trecento-muziek, in de renaissance en tenslotte in de barok. Het repertoire wordt aangevuld met Bach-cantates, muziek van Brahms, Schubert en Schumann, maar ook van modernere componisten zoals Britten, Górecki, Tavener en Gjeilo.

Het programma heet Beethoven gezien door zijn tijdgenoten. Werken van Beethoven bewerkt door tijdgenoten, o.a. Erlkönig op een tekst van Goethe en een heel bijzonder Kyrie. Bij dit programma wordt het LMK op piano begeleid door Johan Bijhold.                             

Vrijdag 23 juni, 20:00 uur 
Linda Speulman Fluitkwartet

Fluitiste Linda Speulman heeft samen met de strijkers van het Rietveld ensemble, Lis Perry (viool), Richard Wolfe (altviool), Matthias Naegele (cello) en Ella Kamerich (piano) de complete fluitkwartetten van Mozart op CD opgenomen en brengt dit programma nu naar de concertzalen.

Linda Speulman, fluitkwartet

Zij zullen twee van deze sprankelende kwartetten spelen aangevuld met werken van zijn tijdgenoot Beethoven. Daarnaast staat een werk van Dick Kattenburg (1919 – 1944) op het programma, een Nederlandse componist van Joodse komaf. Dit kwartet werd pas twintig jaar geleden gevonden en is hierdoor nog heel onbekend. Het is een bijzonder werk vol met jazzy en neoklassieke invloeden. Het pianokwartet lijkt op het eerste gezicht ver af te staan van de klassieke composities maar de werken vinden elkaar juist in hun plezierige lichtheid en energieke karakters.

Vrijdag 14 juli, 20:00 uur
Johan Keus

Johan Keus is een veelzijdig musicus en bespeelt de klassieke-, de elektrische- en de basgitaar. Zijn brede muzikale belangstelling bracht hem de hele wereld over met Ierse Folk, Flamenco, Jazz, Blues, Pop, experimentele- en meditatieve muziek. Hij is daarnaast werkzaam als muziektherapeut.

Duo Springtime

Samen met celliste Anne Vos van Dijk (duo “Stringtime’) en met Bouba Keita, virtuoos Malinees muzikant op Djembé, Ngouni (Malinees snaarinstrument) en de ballafoon, brengt Johan in verschillende bezettingen (solo, duo, trio) een programma van klassieke muziek, jazzmuziek en wereldmuziek.           

Zondag 13 augustus, 16:00 uur
IHMS –     Internationaal jong talent                                

Muziek aan de Luts werkt ieder jaar samen met de International Holland Music Sessions in Bergen, Noord-Holland. Daar krijgt een keur aan internationaal talent masterclasses aangeboden en het resultaat daarvan wordt in een selectief aantal gelegenheden ten gehore gebracht. It Breahûs hoort daar al jaren bij. Het levert ons een speciaal concert op met jong talent, dat kwalitatief zeker niet onder doet voor de rest van het programma.

Vrijdag 8 september,  20:00 uur 
Karin Strobos en Else Sterk

Mezzosopraan Karin Strobos en pianiste Else Sterk hebben  al een paar keer eerder met veel succes opgetreden bij Muziek aan de Luts en het blijft bijzonder dat een sterzangeres die bezig is om in de opera een wereldpositie te veroveren, de moeite neemt om bij ons een recital te geven. Dat ligt aan de sympathieke sfeer van ons podium, zo geven zij aan.


Gelukkig maken Karin en Else ook met heel veel plezier samen kamermuziek. Zij voeren u graag mee van het subtiele impressionisme van de bekende Franse aria’s van Ravel en de warmbloedige zigeuner muziek van Brahms naar de warmbloedige muziek uit Spanje van Montsalvatge en besluiten met virtuositeit uit de Italiaanse opera.

Zaterdag 9 september,  16:00 uur      Kamermuziekdag

De kamermuziekdag geeft amateurs de gelegenheid om zelf, samen met andere amateurs en onder begeleiding van een professioneel docent klassieke kamermuziek in te studeren. Op advies van de meewerkende docenten wordt een selectie uit de ingestudeerde stukken gemaakt voor een speciaal concert in It Breahûs.

Speciaal zijn alle amateur musici in de regio van harte uitgenodigd om dit concert bij te wonen. Na afloop is er ruime gelegenheid om onder het genot van een door de organisatie aangeboden hapje en drankje kennis te maken met gelijkgestemden om eventueel een ensemble te vormen. Ook zullen er docenten aanwezig zijn die ervaring hebben in het begeleiden van kamermuziek ensembles.

Vrijdag 29 september, 20:00 uur
Roelof van Luit en Broer de Witte

Vrienden Roelof van Luit en Broer de Witte begonnen hun muziekstudie beiden bij Jan Jongepier (orgel) en Henk Dekker (klavecimbel). Verdere ontwikkeling volgden zij bij verschillende beroemde leermeesters, maar wat opvalt is dat van Luit ook nog Leraar Duits is, terwijl de Witte het bouwen van klavecimbels en kistorgels opgepakt heeft. Zijn instrumenten worden veel gevraagd voor festivals oude muziek en ook dit concert zal gedeeltelijk plaatsvinden op het kistorgel van Roelof van Luit, gebouwd door Broer de Witte. Verder nemen zij een klavecimbel mee voor een uitvoering van het prachtige Concerto voor twee toetsinstrumenten van Johann Ludwig Krebs, een leerling van J.S. Bach, die uiteraard ook niet zal ontbreken op het programma om ons Lohman orgel tot klinken te brengen.

Broer de Witte