It Breahûs

                     Interieur van It Breahûs

Al onze concerten vinden plaats in ‘It Breahûs” aan de van Swinderenstraat 6, te Balk. De kerk staat aan de boorden van het water dat het Slotermeer verbindt met de meren in het zuidwesten van Friesland. De Luts maakt deel uit van de Elfstedenroute en is belangrijk voor de waterrecreatie. It Breahûs is een rijksmonument, gerestaureerd in 1997 en leent zich, door een fantastische akoestiek heel goed voor kleinschalige concerten.

Het kerkgebouw van It Breahûs is eigendom van de Prot. Gemeente in Balk en wordt beheerd door het college van Kerkrentmeesters. Voor de concerten huurt de Stichting het gebouw en mag daarbij gebruik maken van de ruimten als ook van de instrumenten die aanwezig zijn t.w. het Lohmanorgel (1853) en een Yamaha-piano.

Een belangrijk monumentaal onderdeel van de kerk is het glas in loodraam aan de westkant van de vierkantige afsluiting van de kerk. De sfeer in het gebouw wordt mede bepaald doordat alle verder aanwezige vensters zijn bezet met glas in loodramen. Deze ramen zijn vervaardigd door de firma Houwink uit Sneek en geschonken door de Vrouwen vereniging en gemeenteleden.
In 1997 werd het interieur van de kerk volledig gerestaureerd. Opmerkelijk zijn de kleuren van de verschillende elementen in de kerk, de geschiedenis van het gebouw is ‘zichtbaar’ in de kleurstelling.

Het Lohman-orgel in It Breahûs
In de monumentale kerk werd in 1843 een orgel geplaatst, gebouwd door de gebroeders Lohman te Groningen en Gouda. Aanvankelijk was het een één klaviers instrument met aangehangen pedaal. Onderdelen van het orgel stammen uit de periode 1700–1750. Het oorspronkelijke orgel onderging diverse veranderingen, die achteraf niet altijd als succesvol moesten worden aangemerkt.

Door de Gebroeders Reil werden in 1975 de eerdere toevoegingen verwijderd, een nieuw bovenwerk en een nieuw vrij pedaal aangebracht en de claviatuur weer naar de achterzijde verplaatst. Het orgel kent 20 stemmen, verdeeld over het hoofdwerk (11) bovenwerk (6) en vrij pedaal (3). Het front is geïnspireerd op het Freytag Schnitgerorgel van 1793 uit Zuidhorn met een karakteristiek verlaagde middentoren.

Dispositie van het Lohman-orgel:

Onderklavier                         Boven klavier

Prestant   8   vt.                     Prestant          4  vt.
Bourdon 16 vt.                       Roerfluit         8 vt.
Holpijp    8 vt.                         Fluit                4 vt.
Fluit         4 vt.                        Woudfluit       2 vt.
Octaaf      4 vt.                       Gamba (disc) 8 vt.
Quint        3 vt.                       Flageolet         1 vt
Octaaf      2 vt.                       Tremulant
Mixtuur 3-4-5 st.
Cornet    disc.6 st.
Trompet    8 vt
Fagot         8 vt

Pedaal
Subbas            16 vt.
Octaaf              8 vt.
Trompet           8 vt.

Pedaalkoppel
Klavierkoppel